32.2 C
Pristina
Saturday, July 13, 2024

Buy now

spot_img

KMDLNJ: Sulmi në xhaminë në Velekincë, shkelje e të drejtave fetare

Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtave e Lirive të Njeriut ka reaguar ndaj sulmit që u bë në xhaminë e Velekincës nga një qytetarë serb.
KMDLNJ përmes një reagimi për media dënuar këtë veprim të cilin e kanë quajtur vandal, duke thënë se ky veprim ka fyer të drejtat fetare si njëra ndër të drejtat elementare të njeriut.
“Një person, shtetas i Kosovës i nacionalitetit serb ka bërë përpjekje ta dëmtojë minaren e xhamisë në Velekincë të Gjilanit dhe, gjithashtu ka bërë përpjekje ta vendosë kryqin në minaren e kësaj xhamie. Ky veprim i papërgjegjshëm i ka fyer rëndë ndjenjat fetare të besimtarëve të besimit islam sikur që vënë nën dyshim tolerancën ndërfetare që merret si shembull i mirë në një vend ku bashkëjetojnë besimtarët e tri besimeve; myslimanë, katolikë dhe ortodoks. KMDLNj e dënon këtë veprim vandal të një personi të papërgjegjshëm që i fyen të drejtat fetare si njëra ndër të drejtat elementare të njeriut dhe kërkon nga hetuesia që të ndërmerr veprimet në përputhje me ligjin sikur që kërkon nga besimtarët që u janë shkelur të drejtat e tyre të tregohen të matur në reagimet e tyre në mënyrë që të mos kontribuojnë në tesionimin e raporteve ndërkonfesionale”, thuhet në reagimin e tyre.

Më tej KMDLNJ ka theksuar se komuniteti serb që jeton në Kosovë duhet ta gjykojë këtë rast si veprim të papërgjegjshëm dhe të distancohet nga ky veprim.
“KMDLNj përkujton se pikërisht në raste kur janë sulmuar objektet fetare, Beogradi dhe Kisha ortodokse serbe janë ankuar deri të Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara, shumë herë duke u marrë me improvizime dhe inskenime ndërsa tani heshtin dhe nuk reagojnë për këtë sulm të pashembullt dhe të papërgjegjshëm si provokim i rëndë i ndjenjave fetare të besimtarëve myslimanë.
Në Kosovë e drejta e fesë është e rregulluar me ligj për të gjithë besimtarët, pa diskriminuar askënd dhe si e tillë duhet të respektohet”, thuhet më rej në reagim.
Duke gjykuar këtë sulm, KMDLNj ka bërë thirrje në vazhdimin e tolerancës ndërfetare dhe lirinë e shprehjes së bindjeve fetare për të gjithë besimtarët, pavarësisht cilit besim i takon.

Artikuj të ngjashëm

- Marketing -spot_img
- Marketing -spot_img

Artikujt e fundit

- Marketing -spot_img