32.2 C
Pristina
Saturday, July 13, 2024

Buy now

spot_img

“Tenderi i Keq” largon Bankën Botërore dhe dëmton buxhetin

Dyshimet për parregullsi në tender e kanë shtyrë Bankën Botërore ta tërheqë zotimin për financimin e renovimit të pesë ndërtesave publike. Gazeta Jeta në Kosovë (JnK) ka zbuluar përmbajtjen e një sërë dokumentesh të cilat flasin për arsyet pse Banka u tërhoq nga financimi.
Ato dëshmojnë se Banka Botërore e ka shpallur këtë proces të prokurimit si prokurim të dështuar për shkak të shkeljeve procedurale që ka bërë Ministria e Zhvillimit Ekonomik (MZhE), shkruan Gazeta JnK.
Dëmtimi i buxhetit për rreth 600 mijë euro, aq sa është oferta në mes të ofertuesit më të lirë dhe operatorit të rekomanduar për kontratë, ka qenë arsyeja kryesore e zmbrapsjes së Bankës Botërore.

MZHE-ja është treguar jo-efiçiente në shpenzimin e parasë publike duke rekomanduar për kontratë kompaninë që ishte renditur e 14-ta për nga çmimi më i lirë. Tërheqja e Bankës Botërore do të thotë se kontrata duhet të financohet nga Buxheti i Republikës së Kosovës.
“Kontrata e tashmë për renovimin e këtyre pesë ndërtesave publike nuk do të financohet nga Banka Botërore për shkak se Banka ka konkluduar se procedurat nacionale të prokurimit që janë aplikuar në këtë rast nuk ishin kompatibile me udhëzimet për prokurim të Bankës Botërore”, thuhet në përgjigjet e zyrës së Bankës Botërore, në Kosovë.
Eliminimi i ofertueseve me çmimin më të lirë
Me tenderin për renovimin e pesë ndërtesave publike i iniciuar nga ministria e Zhvillimit Ekonomik në muajin korrik të vitit të 2015 ishte planifikuar renovimi i ndërtesës së Ministrisë së Kulturës, ajo e Fakultetit Teknik, Klinikës Dermatologjike- Plumare, Agjencisë së Statistikave dhe ndërtesa e Fakultetit të Kimisë.
Renovimi i ndërtesave publike është pjesë e projektit “Projekti i Energjisë Efecientë dhe Energjisë se Ripertritshme”, i cili është përkrahur nga Banka Botërore. Projekti ka një kosto prej 27 milionë euro.
Tenderi për renovimin e ndërtesave publike është monitoruar nga Banka Botërore, e cila e ka miratuar inicimin e procedurave të prokurimit si dhe dosjen e tenderit.
Në tenderin e MZHE-së për renovimin e pesë ndërtesave publike janë dorëzuar 18 oferta nga operatorë ekonomikë nga Kosova dhe vendet e rajonit.
Një komision vlerësues i ofertave i Ministrisë së Zhvillimit Ekonomik i ka eliminuar 16 nga 18 ofertat e pranuar nga operatorët e ndryshëm ekonomikë.
Vetëm njëri nga operatorët ishte eliminuar në hapjen e ofertave pasi i njëjti nuk kishte sigurimin e tenderit. 15 operatorë të tjerë janë eliminuar nga Komisioni Vlerësues i Ministrisë së Zhvillimit Ekonomik. /GazetaJNK/PrishtinaPress.eu

Artikuj të ngjashëm

- Marketing -spot_img
- Marketing -spot_img

Artikujt e fundit

- Marketing -spot_img