32.2 C
Pristina
Saturday, July 13, 2024

Buy now

spot_img

Gjyqtarët mohojnë çdo pretendim të avokates që dëgjohet teksa kërkon para në emër të tyre

Avokatja Shemisje Sheholli, nga një audio-incizim të siguruar nga “Betimi për Drejtësi”, dyshohet si i kërkon klientit të saj Besim Sopit, 25 mijë euro në emër të Kolegjit Gjykues të Apelit për të marrë aktgjykimin në rastin e Sopit. Data e këtij incizimi pretendohet të jetë 15 gusht 2023, afër një muaj pasi Apeli tashme kishte vendosur për rastin e Sopit.

“Betimi për Drejtësi”, ka kontaktuar më gjyqtarët e Apelit të këtij rasti se si e vlerësojnë faktin se avokatja kishte kërkuar para në emër dhe llogari të tyre.

Kryetari i Kolegjit gjykues, gjykatësi Burim Shala, ka thënë se Kodi i Etikës nuk i lejon të komentojë.

Mirëpo ka mohuar të ketë folur me avokaten në fjalë për pranimin e ndonjë shume të parave.

“E kam pa e-mailin, për media nuk kam të drejtë me u prononcua se e ka nxjerrë një udhëzim Këshilli Gjyqësor i Kosovës, a po me kupton, po me vjen shumë keq përgjigjet ua kthen kryetari i Gjykatës, veç një gjë mundem me ta thanë, asnjë nuk janë të saktë ato që i keni dërgu ju, a po kupton”, ka thënë përmes telefonit Shala.

Anëtari i kolegjit gjykues Nehat Idrizi, ka thënë se nëse avokatja e ka bërë një gjë të tillë ajo mund të ketë rënë në zonën kriminale.

Gjyqtari Idrizi: Po nëse e ka ba këtë veprim, po them në një pozitë, supozimet që i ka bo, ka ba shkelje edhe të Kodit të Etikës por ndoshta edhe në aspektin e zonës kriminale.

Gazetarja: A ka pas tentime apo pretendime avokatja në fjalë që me ushtru këtë ndikim?

Gjyqtari: Jo, jo me të s’kam pas kurrfarë… të unë jo s’ka pas as kontakt as, unë e njoh prej kur ka qenë ish- gjyqtare përpara ma me vite me të s’kam kontaktu as s’kam kontakt”, ka thënë

Anëtarja tjetër e turpit gjykues, Hunaida Pasuli, ka thënë se nëse avokatja ka thënë një gjë të tillë atëherë ato janë trillime.

“Nuk kam pasur mundësi që ta dëgjoj audio incizimin të cilit ju i referoheni në e-mailin si më poshtë. Nëse vërtetë këto janë thënë nga avokatja, e vlerësoj si veprim që e dëmton rëndë imazhin e gjykatës. Deklarimi i tillë i avokates, (nëse qëndron), konsideroj se është trillim dhe mos respekt ndaj profesionit. Avokatja në fjalë asnjëherë gjatë këtyre viteve sa jam e ngarkuar me detyrën e gjyqtares, nuk ka biseduar me mua për ndonjë lëndë konkrete, jashtë seancës gjyqësore”, ka thënë gjyqtarja Pasuli.

“Pra, në rastet kur avokatja ka qënë e autorizuar në një lëndë, atëherë e njëjta pretendimet lidhur me padinë apo përgjigjen në padi, varësisht se cilën palë e ka përfaqësuar, i ka parashtruar kryesisht gjate seancës gjyqësore dhe atë derisa kam qënë gjyqtare në gjykatën e shkallës së parë”, ka shtuar ajo.

Në anën tjetër, Sopi thotë se parat nuk i kishte dhënë.

Mirëpo, vendimin nga avokatja thotë ta ketë marrë pak ditë pas këtij takimi, kur e kishte informuar avokaten se e kishte incizuar bisedën në të cilën ajo i kërkonte parat për trupin gjykues.

“I thashë unë kam edhe incizim edhe dëshmi për ty, edhe ja qova përmes telefonit fjalët e sajna që mi ka lypë paret edhe ajo ma ka dhanë vendimin”

Në anën tjetër, nga Gjykata e Apelit kanë thënë se vendimi i tyre është konfirmuar edhe nga Gjykata Supreme në shkurt të vitit 2024.

“Lidhur me vendimin e Gjykatës së Apelit me numër Ac.nr.1383/2019, të datës 25.07.2023, të nxjerrë nga kolegji në përbërje prej gjyqtarëve: Burim Shala – kryetar i kolegjit dhe Hunaida Pasuli e Nehat Idrizi – anëtarë të kolegjit, ju njoftojmë se vendimi  në fjalë i gjykatës tonë, është vërtetuar/konfirmuar edhe nga Gjykata Supreme e Kosovës. Andaj në rastin konkret dhe përderisa vendimi në fjalë është konfirmuar edhe nga instanca më e lartë gjyqësore në vend, ne nuk kemi asgjë çka të deklarojmë për pretendimet e cekura të personave të tretë”, thuhet në përgjigje .

“Republika e Kosovës është shtet demokratik dhe me pushtete të ndara, ku me Kushtetutën tonë garantohet pavarësia e sistemit gjyqësor. Kushdo që mendon se në një procedurë gjyqësore, administrative apo kundërvajtëse, i është shkelur ndonjë e drejtë e pretenduar subjektive juridiko – civile, apo çfarëdo e drejtë tjetër, ka të drejtë që t’iu drejtohet organeve dhe institucioneve përkatëse kompetente”, thuhet tutje në përgjigjen e Apelit.

Pas këtij vendimi, edhe banesat e tij të shitura pa të drejtë, kanë filluar të lirohen nga ana e blerësve.

Për të gjitha këto, pala nuk ka paraqitur ankesë në Oden e Avokatëve të Kosovës, megjithatë “Betimi për Drejtësi” ka kërkuar intervistë edhe ta për të diskutuar se si vepron Oda në këto raste dhe nëse veprimet e avokates bien ndesh me Kodin e Etikës. Mirëpo, deri në publikimin e emisionit nuk ka marrë përgjigje.

Artikuj të ngjashëm

- Marketing -spot_img
- Marketing -spot_img

Artikujt e fundit

- Marketing -spot_img