27 C
Pristina
Tuesday, June 18, 2024

Buy now

spot_img

Qeveria e Kosovës i tërhoqi statusin e investitorit strategjik, reagon MLK LLC

Kompania britanike për miniera MLK LLC ka reaguar pas vendimit të Qeverisë së Kosovës për anulimin e vendimit e datës 13 dhjetor 2022 për dhënien e statusit të kësaj kompanie të investitorit strategjik.

Kjo kompani me anë të një komunikate të lëshuar ka thënë se Qeveria nuk është konsultuar fare me ta në lidhje me vendimin.

MLK LLC thotë se me këtë vendim qeveria kosovare po kufizon rritjen dhe suksesin potencial të sektorit mineral të Kosovës.

“Në emër të MLK Mining LLC. Bordit Menaxhues dëshirojmë t’i drejtohemi vendimit të Qeverisë së Kosovës nr. 01/139 të datës 18 Prill 2023 për Investitorin Strategjik Moxico Luma Kosova Mining LLC. (MLK). Më 18 prill 2023, Qeveria e Kosovës anuloi vendimin nr. 04/112 të datës 13 dhjetor 2022 për dhënien e statusit të investitorit strategjik MLK Mining LLC. Si një kompani minerare e përkushtuar ndaj transparencës dhe komunikimit të hapur, ne e kuptojmë rëndësinë e qartësimit të pozicionit tonë për këtë çështje për palët e interesuara, investitorët dhe mbi të gjitha njerëzit e Kosovës. Vendimi është marrë pa konsultim me Kompaninë, pa respekt për kompaninë apo palët e saj të interesit. Me anulimin e statusit të MLK-së, qeveria po kufizon rritjen dhe suksesin potencial të sektorit minerar të Kosovës, i cili do të ketë një ekonomi serioze dhe pasojat sociale. Kosova jo vetëm humbi investime miliona dollarësh, dhe potencialin për qindra hapje të reja të vendeve të punës, por edhe kredibilitetin e saj ndërkombëtar dhe shanset për zhvillim të qëndrueshëm ekonomik. Për më tepër, bazuar në reagimin dhe mesazhet e dërguara përfaqësuesve të MLK-së, me keqardhje vërejmë se veprimet e qeverisë së Kosovës minojnë besimin dhe besimin jo vetëm të investitorëve por edhe të kosovarëve në procesin e udhëheqjes dhe vendimmarrjes së vendit”, thuhet në njoftim.

“MLK Investors e ka regjistruar kompaninë në Kosovë dhe ka dorëzuar aplikacionin për investitor strategjik në dhjetor të vitit 2019. Që nga fillimi i procesit të aplikimit, MLK u është përgjigjur të gjitha kërkesave të paraqitura nga KIESA dhe institucionet e Kosovës. Aplikimi ishte i kompletuar dhe projekti mori miratimin nga KIESA dhe rekomandimin pozitiv nga Komiteti Ndërministror në nëntor 2020. Megjithatë, institucioneve të Kosovës iu deshën edhe 2 vite që të zbatojnë të gjitha procedurat administrative dhe të nxjerrin vendimin nr. 04/112 të 13 dhjetor 2022 për dhënien e statusit të investitorit strategjik për MLK Mining LLC. Brenda periudhës së plotë të aplikimit (4 vjet), bazat ligjore të aplikimit të MLK-së asnjëherë nuk janë vënë në dyshim.

“Pas nxjerrjes së vendimit të Qeverisë MLK u përball me kërkesa të papritura për informacion shtesë dhe dyshime të pajustifikuara për kapacitetin e saj investues dhe projektin. Një sërë mesazhesh të paqarta iu dërguan përfaqësuesve të saj. Transparenca është baza e operacioneve të MLK-së, prandaj ne nuk mundem të përfshihemi në çdo komunikim jozyrtar, veprim ose aktivitete të tjera që janë kundër MLK-së dhe kodit të sjelljes së investitorit të saj. Bordi i MLK-së erdhi në Kosovë në shkurt të vitit 2023 me kërkesë të ministrit Hajdari për ta prezantuar projektin në Ministri dhe Komisionin e Kuvendit. Gjatë vizitës, Bordi përsëri prezantoi projektin dhe mori mbështetjen e ministres Hajdari. Komisioni i Kuvendit nuk ka gjetur kohë të takohet me Bordin e MLK-së dhe nuk ka kërkuar sqarime të mëtejshme”.

Tutje, kjo kompani ka thënë se nuk do të investojë më në Kosovë, pas vendimit të Qeverisë.

“Pas shqyrtimit dhe vlerësimit të kujdesshëm, me keqardhje të thellë, ne kemi vendosur të mos ndjekim asnjë investim të mëtejshëm në Kosovë. Përderisa ne besojmë se Kosova duhet të realizojë potencialin e saj investues, veprimet që janë drejtuar kundër kompanisë sonë dëshmojnë se institucionet e saj nuk mund të ofrojnë hapësirë transparente, të qëndrueshme dhe të drejtë për realizimin e investimeve të huaja. Prania e mëtejshme në këtë vend nuk do të përputhej me vlerat tona thelbësore dhe nuk do t’i shërbente interesit më të mirë të palëve tona të interesit”.

Artikuj të ngjashëm

- Marketing -spot_img
- Marketing -spot_img

Artikujt e fundit

- Marketing -spot_img