18.7 C
Pristina
Monday, June 24, 2024

Buy now

spot_img

Në SHBA është gjetur depozita më e madhe e litiumit në botë?

Ndoshta depozita më e madhe e litiumit e zbuluar ndonjëherë në botë u gjet në Amerikë.

Sipas vlerësimeve, kjo depozitë mund të përmbajë deri në 40 milionë tonë metal të rrallë dhe rekordi aktual është 23 milionë tonë.

Një depozitë litiumi e zbuluar në një krater vullkanik përgjatë kufirit Nevada-Oregon mund të përmbajë deri në 40 milionë tonë metal të rrallë. Kjo është ndoshta depozita më e madhe e tillë në botë, i cili mund të ketë një ndikim të madh në industrinë e automjeteve elektrike, sipas një studimi të ri.

Depozita e fshehur në kalderën e McDermitt vlerësohet të përmbajë midis 20 milionë dhe 40 milionë tonë litium, që do të ishte gati dyfishi i rekordit aktual prej rreth 23 milionë tonë metrikë të gjetur gjatë verës nën kripën boliviane, raportuan studiuesit.

Ai gjithashtu do të rriste shumë rezervat totale të litiumit në SHBA, të vlerësuara më parë në vetëm një milion tonë metrikë.

Gjeologu belg Anouk Borst tha se nëse vlerësimi rezulton i saktë, teprica e papritur e litiumit amerikan – një metal i kërkuar nga prodhuesit e automjeteve elektrike – mund të ketë pasoja globale.

“Ajo mund të ndryshojë dinamikën e litiumit në nivel global, për sa i përket çmimit, sigurisë së furnizimit dhe gjeopolitikës. SHBA do të kishte rezervat e veta të litiumit dhe industritë do të kishin më pak frikë nga mungesat e furnizimit”, tha Borst për Chemistry World.

Prodhuesit e automjeteve elektrike janë ankuar se furnizimet e “arit të bardhë” do të bien deri në vitin 2025, me Kinën, SHBA-në dhe disa vende të Amerikës së Jugut që përpiqen të gjejnë depozita të mëdha për të përmbushur kërkesën në rritje.

Artikuj të ngjashëm

- Marketing -spot_img
- Marketing -spot_img

Artikujt e fundit

- Marketing -spot_img