31.8 C
Pristina
Thursday, June 20, 2024

Buy now

spot_img

Ermand Mertenika: Njihuni me Doktor GOOGLE . Doktorin më të “famshëm” në Botë

Ermand Mertenika / Inxhinier Biomjekesor

Zhvillimi I teknologjisë ka bërë të mundur që shumica e qytetareve globalisht dhe kryesisht në Shqipëri kërkojnë informacione dhe problematika të ndryshme mjekësore në internet.
Sic e dimë Google është databaza dhe megazerverat më të mëdhenj globalë gjatë të cilët posedojnë një gamë të madhe informacionesh në cdo sferë të teknologjisë.

Të kërkosh në Google për një problematikë të caktuar mjekësore ka impakt pozitiv dhe negativ.
Të kërkosh në google per nje problematike të panjohur , mund të kuptosh elementë të panjohur të patologjive apo sëmundjeve të ndryshme.

Qytetarët kanë fobine ose frikën psiko-neurotike për të shkuar tek mjeku real apo në spital për situaten primare mjekesore te cilet kane evidentuar vetë.

Aspekti më negativ ka të bëjë me gamën e informacionit që në Google informacionet janë të shumta dhe shkaktojnë një puzzle apo skepticizma të problematikave mjekësore.

Të kërkosh në GOOGLE për problematikat apo patologjitë primare (probleme fillestare dhe të lehta shëndetësore) mund të shkaktojë një impakt psikologjik mjaft madhor psh.

Nese nje person ka dhimbje koke e shkaktuar ps nga ftohja apo lodhja dhe nese kjo dhimbje koke eshte e vazhdueshme per pak kohe, te besh nje kerkim ne google per kete fakt mund te marresh informacione nga me te ndryshmet qofte jo problematike dhe deri tek mundesia e krijimin ten je mase tumorale celebrale.

E thene ndryshe informacionet e kerkuara ne google mund te shkaktojne fenomemin e stresit dhe sic e dime stresi eshte semundja shtese me e madhe pasi stresi shkakton gjenerimin e hormotin te kortizolit I cili eshte hormone mjaft I demshem ne organizem pra e thene ndryshe:

“Stresi eshte incentive apo shkaktari I shfaqjes se semundjeve nga me te ndryshme”

Dr GOOGLE eshte i besueshem por nese semundja nuk evitohet per nje kohe te shkurter atehere duhet ne menyre immediate te shkohet ne Mjekun Real, Qender shendetesore, klinike apo qender spitalore.

Doktor GOOGLE mund te perkeqesoje semundjen.

Nese nje person ka nje semundje ne te cilen nuk po e gjen dot zgjidhjen ne Doktor GOOGLE atehere zgjidhja e vetme eshte konsulta virtuale virtual e Mjekesore (TELE-Mjekesia) ose Konsulta Reale mjekesore (Klinike , Qender Shendetesore, Spital).

Zvarritja e diagnozes ka kosto shendetesore dhe Monetare.

Te kerkosh ne Doktor GOOGLE dhe mos gjesh zgjidhje do te thote te neglizhosh semundjen e cila mund te perkeqesohet dhe gjithashtu kjo shkakto kosto te larte mjekesore , Kohe dhe Monetare.

Te kerkosh ne Doktor GOOGLE do te thote te mbash riskun e shendetit tend mbi shpine.

Duhet te dish te kerkosh ne GOOGLE.

Ne GOOGLE ekzistojne disa faqe globale mjaft te besueshme te cilet krahas informacioneve kane dhe diskutime midis mjekeve dhe pacienteve ku shpalosen eksperiencat e secileve per nje problem mjekesore qofte te lehte apo akut.

Faqe te besuara: Healthline, WebMD (Web Medical), Epokrates etj.
Keta faqe jane te besuara dhe jane te rankuara te parat ne Platformen GOOGLE qe do te thote jane faqe me ndjekshemeri mjaft te larte.

Pjese e Botes Virutale te internetit eshte dhe “Telemjekesia” pra eshte pjese e Doktor GOOGLE por ne rastin e Telemjekesise kemi te bejme me nje mjek Real dhe Pacient real ku nepermjet internetit mjeku mundohet te diagnostikoje ne menyre primare pacientin me ane te simptomave.

Mesazhi Sensibilizues:
Per te evituar zvarritjen dhe perkeqesimin e diagnoses drejtohuni ne mjekun real.

Artikuj të ngjashëm

- Marketing -spot_img
- Marketing -spot_img

Artikujt e fundit

- Marketing -spot_img